Zionisten en jodenuitroeiing | voorpublicatie

Zionisten en de joodse gemeenschap in de Palestijnse gebieden, de Yishuv (Hebreeuws voor ‘nederzetting’) hadden voor, tijdens en aanvankelijk ook na de Tweede Wereldoorlog bijzonder weinig belangstelling voor het lot van de Europese joden. De opbouw van een eigen thuisland kreeg absolute voorrang. De vervolging en uitroeiing van de Europese joden bevestigde immers het zionistische gelijk: assimilatie en integratie halen niets uit, joden zullen altijd en overal bespot, gediscrimineerd, vervolgd, verdreven en gedood worden door antisemieten en wie er profijt bij heeft.

Een nazi in Palestina

Een drietal maand nadat Hitler aan de macht was gekomen trok Leopold Itz von Mildenstein, lid van de lagere Boheemse adel en de latere SS-Obersturmbannführer, op uitnodiging van de Zionistische Federatie van Duitsland, samen met de Berlijnse zionist Kurt Tuchler en beider echtgenotes naar de Palestijnse gebieden om kennis te maken met de joodse nederzettingen en steden om er indien mogelijk iets positiefs over te schrijven. Von Mildenstein werd al lang sterk geboeid door het zionisme en dacht na zes maand durende autotocht door het Midden-Oosten (Palestina, Egypte, Libanon, Jordanië, Syrië, Irak en Jemen) dat de Zionistische Federatie het bij het rechte eind had: een joodse staat in de Palestijnse gebieden kon het jodenprobleem in Duitsland oplossen.

(© Goldfinger / Tuchler Familienarchiv ) https://www.bpb.de/themen/nationalsozialismus-zweiter-weltkrieg/die-wohnung/195248/die-artikelserie-ein-nazi-faehrt-nach-palaestina/

Von Mildenstein schreef er twaalf lovende, ja bewonderende artikels over die eind september, begin oktober onder zijn pseudoniem LIM gepubliceerd werden in Der Angriff, het lijfblad van Joseph Goebbels, minister voor volksvoorlichting en propaganda (‘Ein Nazi fährt nach Palästina’, 25.9-9.10). De inleiding bij het eerste artikel eindigt met de vraag ‘Is hier de oplossing voor het jodenvraagstuk gevonden?’. Von Mildenstein vond dat de meeste joden in de Yishuv optimistische, hardwerkende, eerlijke mensen waren - het tegendeel dus van het antisemitische stereotype dat hij toepaste op de Palestijnse Arabieren die hij toevallig ontmoette.

Von Mildensteins reisverslag kreeg behoorlijk wat aandacht. Het partijorgaan van de nazipartij, de Völkische Beobachter, publiceerde uittreksels en illustraties eruit en Der Angriff liet voor de gelegenheid voor zijn abonnees een medaille slaan die naast de titel van de artikelenserie op de voorzijde de Davidster droeg en op de achterzijde het hakenkruis.1