Spoken zien

Bestaan spoken en heksen eigenlijk?? Kun je ze ergens zien of vinden??(vraag van elfjarig meisje op www.ikhebeenvraag.be 

Spoken bestaan NIET, heksen wel, maar NIET in de kwalijke/kwade betekenis van dat woord. Spoken of geesten zijn ontstaan uit de angst en verbeelding van mensen in vroeger tijden, toen leven en dood nog een groot mysterie waren en men ervan uit ging dat er geen einde kwam aan het leven, maar dat we ergens in een andere gedaante voort leefden, in een hiernamaals. In veel verhalen en legendes worden spoken voorgesteld als geesten die jaloers zijn op wie nog écht leeft; of geesten die nog een eitje met iemand te pellen hebben en hem of haar daarom kwellen of achtervolgen. Maar echte spoken bestaan écht niet. 

Heksen, da's een ander verhaal. Heksen waren volgens sommigen de eerste feministen, vrouwen die opkwamen voor meer rechten voor vrouwen. Dat is een beetje waar, maar heksen waren vooral vrouwen die er een eigen levensstijl op na hielden, vaak afgezonderd leefden en daarom gewantrouwd, bespot en vervolgd werden. Men schreef hen ook - zoals aan spoken - vaak veel macht toe over andere mensen; ze zouden allerlei kwaad in zich gehad hebben maar werden anderzijds verondersteld ook te kunnen genezen. Veel is daar meestal niet van aan, maar er zijn ook nu nog vrouwen die prat gaan op de titel 'heks'. Onthoud vooral dat mensen vaak bang zijn voor het onbekende (dood, teruggetrokken levende mensen) en daar dan vaak allerhande krachten aan toeschrijven, de weerspiegeling van hun angst voor het onbekende, voor het 'vreemde'. 

(mei 2008)